• 100% Glutenvrij gecertificeerd
  • Altijd vers brood
  • 9.7/10 Klanttevredenheid
  • Gratis verzending vanaf €33,50

Welk glutenvrij brood is gezond?

Geplaatst op: 18-01-2024 13:34

Sommige mensen schreeuwen het van de daken: ‘Ik ga gezonder eten vanaf 2024’! De meeste mensen zeggen er eigenlijk niks over, maar stiekem wil je toch weer wat gezonder eten dan de afgelopen tijd. Na al die feeststollen en oliebollen wordt het weer tijd voor wat meer vezels, maar hoe pak je dit aan? Waar moet je op letten? En hoe kies je gezonde glutenvrije producten? Wij helpen je op weg!

Goede voornemens! | Dichtbij Baantje

Van goed voornemen naar goede gewoonte

Gezonder leven, dat doe je in elk geval niet door opeens de hele dag alleen maar gezond te gaan eten, dat past waarschijnlijk helemaal niet bij je dagelijkse leven en daardoor is het ook niet vol te houden. Zorg voor kleine gezonde aanpassingen in je dagelijkse dieet. Denk aan een gezondere boterham voor je dagelijkse ontbijt of lunch. Of kies als tussendoortje voor een stuk fruit in plaats van een koek.

Daarnaast kan je vooruit plannen. Zorg dat je genoeg gezonde opties in huis hebt en bedenkt van te voren hoe je het de hele week gaat aanpakken. Zorg dat de vriezer vol zit met gezond glutenvrij brood en zorg voor een goed gevulde fruitschaal. Zo voorkom je dat je een product mist voor een gezonde maaltijd en dan toch maar weer voor de ongezonde optie kiest.

En veroorloof je ook gewoon om af en toe wat ongezonds te eten.  Eet je altijd al iedere vrijdag middag een patatje met elkaar? Blijf dit lekker doen. Als de basis erom heen gezond is, dan kan dit ongezonde moment in de week je juist weer de motivatie geven om het de rest van de week goed vol te houden.

Hoe herken je gezonde glutenvrije producten?

Nu komt het moeilijkste, hoe weet je dat je voor een gezond glutenvrij product hebt gekozen? Tegenwoordig zie je steeds meer gekke gezonde claims in reclames en op verpakkingen staan, maar dit betekent niet direct dat ze ook heel gezond voor je zijn. Hieronder een klein lesje etiketten lezen en waar je op moet letten.

Een gezond product bevat heel kort gezegd weinig verzadigde vetten en suikers en bevat veel vezels. Een hoog vetgehalte is soms ongezond maar kan in veel gevallen juist heel gezond zijn. Als de vetten bestaan uit meervoudig onverzadigde vetten, zijn deze juist heel gezond voor je lichaam. Koolhydraten wil je ook niet altijd zo laag mogelijk houden, omdat je lichaam hier energie uit haalt voor de dagelijkse bezigheden.

Voor ieder product is het slim om meerdere soorten met elkaar te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van welk gehalte eigenlijk gezond is en wat niet. Wij helpen je graag met het uitzoeken van een gezond glutenvrij brood aan de hand van het vetgehalte, koolhydraten, vezels en eiwitten. We vergelijken hier de voedingswaardes van ons glutenvrij wit brood en glutenvrij donker meergranenbrood vitaal.

2Q==Afbeelding met tekst, brood, voedsel, bakwaren  Automatisch gegenereerde beschrijving

Vetten

Vet heeft nog steeds een slechte reputatie, maar het is juist erg gezond! Zo zorgt vet voor een goede opname van vitamines uit je dagelijkse voedsel, voorziet het je lichaam van energie en beschermt een klein laagje vet je organen en zenuwcellen tegen beschadiging. Maar er is wel een verschil tussen verzadigde vetten en onverzadigde vetten.

Verzadigde vetten wil je niet teveel van binnen krijgen. Dit soort vet zorgt voor een hoog cholesterolgehalte en meer risico op hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetten zijn juist heel gezond en zorgen voor een laag cholesterolgehalte en verminderen de kans op hart- en vaatziekten.

Wanneer je een gezond glutenvrij brood uitzoekt, is het niet erg dat het vetgehalte aan de hoge kant is. Zolang het gehalte aan verzadigde vetten maar laag is.

Ons glutenvrij wit brood bevat 6,6 gram vet waarvan 0,5 gram verzadigd. Dit is dus een prima vetgehalte omdat de hoeveelheid verzadigde vetten maar heel weinig is ten opzicht van de onverzadigde vetten.

Onze glutenvrije donker meergranenbrood vitaal bevat 10,9 gram vet waarvan 1,0 gram verzadigd. Het vetgehalte ligt veel hoger dan ons wit brood, ruim 4 gram. Maar dit maakt het brood juist gezond, omdat dit met name uit onverzadigde vetten bestaat afkomstig van de pitten en zaden die op én in het brood zitten.

Koolhydraten

Het aantal koolhydraten voor brood ligt vaak rond de 40 gram per 100 gram brood. Wat belangrijk is, is de hoeveelheid suikers hiervan. Suikers kunnen van nature voorkomen in de meelsoorten, maar ook worden toegevoegd.

Het is bijna niet te voorkomen dat er suiker in brood zit. Gist heeft namelijk een beetje suiker nodig om een mooi luchtig deeg te vormen tijdens het reizen van het brood. Maar let erop dat het suikergehalte wel laag blijft. Zo is 2 tot 3 gram suiker per 100 gram brood heel normaal en dus zelfs nodig voor een mooi luchtig brood.

Als het suikergehalte echt veel hoger is dan 3 gram. Dan kan je je twijfels trekken bij hoe gezond het brood echt is.

Ons glutenvrij brood bevat een klein beetje toegevoegd suiker. Dit komt omdat de glutenvrije meelsoorten die wij gebruiken van zichzelf niet genoeg suiker bevatten om mooie luchtige broden mee te bakken. Wij vullen dit dus aan zodat het overeenkomt met het suikergehalte van gewoon brood dat bijvoorbeeld van tarwe is gemaakt. Zo is het brood niet slechter of ongezonder, maar heeft het wel dezelfde eigenschappen als gewoon brood.

Vezels

Vezelgehalte is heel belangrijk voor brood. Uit je dagelijkse broodmaaltijden haal je veel vezels die zorgen voor goede werking van je darmflora en het opnemen van voedingstoffen in je lichaam. Daarnaast zorgt het voor een lang verzadigd gevoel waardoor je minder snel trek hebt aan de ongezonde tussendoortjes.

Voor gewoon brood wordt altijd geadviseerd om volkorenbrood te eten, dit komt voor het hoge vezelgehalte in volkorenbrood dat rond de 9 gram per 100 gram brood ligt. Volkorenbrood bestaat ui de hele tarwekorrel, waardoor het zo gezond is. Glutenvrij brood is vaak niet volkoren, omdat het niet met meel van een graansoort wordt gemaakt. Hierdoor mag het niet volkoren worden genoemd en is het daarom soms lastig om gezond brood te vinden.

Let bij glutenvrij brood dus niet op de naam, maar op het vezelgehalte in het brood. Zo zie je bij ons glutenvrij wit brood dat er 6,4 gram vezels per 100 gram brood in zit en ons glutenvrij donker meergranenbrood vitaal bevat 11,7 gram vezels per 100 gram brood. Hier zie je dus duidelijk een verschil en is ons donker meergranenbrood vitaal gezonder.

 

Eiwitten

Het eiwitgehalte wordt vaak vergeten door mensen, behalve als je fanatiek sporter bent. Want dan weet je dat veel eiwitten gezond voor je zijn! Het is namelijk een bouwstof voor lichaamscellen. Het zorgt dus voor goede groei en herstel van bijvoorbeeld je spieren en botten. Je ziet dat ons glutenvrij wit brood 5 gram eiwit per 100 gram brood bevat en ons glutenvrij donker meergranenbrood vitaal bevat 7,2 gram eiwit per 100 gram. Het hogere eiwitgehalte komt met name door de zaden en pitten in het brood, maar ook door de glutenvrije meelsoorten sorghum en quinoa.

Afbeelding met persoon, Consumptiegraan, voedsel, overdekt  Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Dus welk glutenvrij brood is nu het gezondst?

Hier is dus helaas niet één antwoord op te geven. Het ligt eraan welke voedingsstoffen jij op dat moment nodig hebt of juist wil weglaten omdat je wat wil afvallen. Maar voor een normaal evenwichtig eetpatroon is een glutenvrij brood met de meeste vezels, eiwitten en onverzadigde vetten het gezondst, lettend op dat er niet teveel suiker in het brood is.

Hieronder een handig overzicht, gemaakt door Desiré van der Kruk (Diëtist van jouwfoodplan.nl)