- 100% Glutenvrij gecertificeerd
- Altijd vers brood
- 9.7/10 Klanttevredenheid
- Gratis verzending vanaf €33,50
Glutenvrije oliebollen van Bakker Leo
Geplaatst op: 11-10-2021 09:06
De bladeren vallen weer van de boom, het weer wordt grijzer… Dat kan maar 1 ding betekenen; tijd voor oliebollen! In Nederland is het dé traditie om op oudejaarsdag oliebollen te eten. In België en Duitsland is deze traditie minder bekend, daarom vertellen wij je graag wat meer over oliebollen en natuurlijk over onze eigen glutenvrije oliebollen!
Geschiedenis van de oliebol
De oliebol is een, in olie gebakken, bol gemaakt van gistdeeg. Hierdoor zijn ze lekker krokant aan de buitenkant en smeuïg en luchtig aan de binnenkant. De bekendste soorten zijn naturel oliebollen en oliebollen met krenten en rozijnen.
Het is niet helemaal zeker waar de oliebol vandaan komt, maar er wordt gezegd dat ze gegeten werden omdat het goed voedsel was voor in de winter. De ingrediënten voor oliebollen waren voor langere tijd houdbaar en daarbij goed verkrijgbaar, ook in de koudere periode van het jaar. Ze hadden nog niet meteen hun bekende ronde vorm, vroeger werden ze altijd in een klein laagje olie gebakken waardoor je een platte oliekoek kreeg. Sinds de zeventiende eeuw werd er meer olie gebruikt waardoor de typische ronde vorm van de oliebol tot stand is gekomen.
Wanneer worden oliebollen gegeten?
Oliebollen zie je in Nederland en in België terug op vrijwel alle kermissen in de oliebollenkraam. In Vlaanderen worden de oliebollen ook wel smoutebollen genoemd. Vroeger werden in bepaalde streken in België de bollen in smout gebakken, een soort frituurvet in plaats van olie. Tegenwoordig worden in deze streken alle oliebollen nog steeds smoutebollen genoemd.
In Nederland is het een traditie om op oudejaarsdag oliebollen te eten. Op deze dag zie je in heel Nederland op bijna iedere hoek van de straat een oliebollenkraam en bakt bijna iedere bakker oliebollen met zijn eigen unieke recept. Vaak beginnen de bakkers al in oktober met het bakken van oliebollen, het weer wordt dan vaak al kouder en grijzer. Veel mensen kijken hier naar uit en kunnen niet wachten op de gezelligheid van de oliebollenkramen bij de bakkerswinkels en natuurlijk zo’n heerlijke, versgebakken, warme oliebol.
De glutenvrije oliebollen van Bakker Leo
Als je glutenvrij moet eten, zijn er tegenwoordig wel veel glutenvrije alternatieven voor de dagelijkse producten zoals brood, bolletjes en cake. Maar de bakkersspecialiteiten zoals oliebollen worden vaak erg gemist. Bakker Leo bakt daarom ieder jaar vanaf oktober tot en met de laatste bakdag in het jaar heerlijke glutenvrije oliebollen!
Ze worden iedere dinsdag en donderdag vers gebakken waarna ze iedere woensdag of vrijdag vers bij je worden thuisbezorgd. De oliebollen zijn makkelijk in de vriezer te bewaren; zo blijven ze minimaal 2 maanden houdbaar. Wij bakken altijd twee varianten: glutenvrije oliebollen naturel en glutenvrije oliebollen met krenten en rozijnen.
De glutenvrije oliebollen smaken het lekkerst als je ze 8 tot 10 minuten opwarmt in een voorverwarmde oven op 200 graden. Zo worden ze weer lekker knapperig aan de buitenkant en zacht en luchtig aan de binnenkant, heerlijk! Je kan ze ook in de magnetron opwarmen; 30 seconden op 700 watt. Ze krijgen dan alleen geen knapperig korstje.
Probeer nu gratis!
Tot met maandag 18 oktober kan je 2 gratis oliebollen toevoegen aan je bestelling. Zo kan je zelf ervaren hoe lekker oliebollen zijn! Wie weet wordt het bij jullie thuis ook wel een traditie om op oudejaarsdag of gewoon een dag in het najaar gezellig samen oliebollen te eten.
Let op: Je moet de gratis glutenvrije oliebollen zelf als extra product toevoegen aan je bestelling en een keuze maken tussen naturel of krenten en rozijnen. Je kan maximaal één keer gebruik maken van de actie.